web

Festiwal Współczesnej Kultury Ludowej i Spotkania z Dziedzictwem Kulinarnym

PROGRAM
XIX FESTIWALU WSPÓŁCZESNEJ KULTURY LUDOWEJ
im. Jana Iwaszczyszyna
w Kamieniu Pomorskim
25 – 26 lipca 2015 roku

25 lipca 2015 roku (sobota) :
godz. 10:00 – warsztaty dla kierowników i instruktorów zespołów
godz. 12:00 – inauguracja festiwalu i rozpoczęcie przesłuchań konkursowych
godz. 17:00 – spotkanie z dziedzictwem kulinarnym, biesiada przy muzyce ludowej
godz. 22:30 – zakończenie pierwszego dnia festiwalu

26 lipca 2015 roku (niedziela) :
godz. 10:00 – spotkanie powarsztatowe dla kierowników i instruktorów zespołów
godz. 12:00 – msza święta w katedrze kamieńskiej, po mszy przemarsz barwnego korowodu ulicami miasta
godz. 13:30 – ogłoszenie wyników, rozdanie nagród i koncert laureatów


25-26 lipca w Kamieniu Pomorskim odbędzie się kolejny Festiwal Współczesnej Kultury Ludowej im. Jana Iwaszczyszyna. Tegoroczna edycja połączona będzie z nową inicjatywą, której celem będzie odnajdywanie tożsamości kulinarnej kształtującej się na zachodzie Polski po 1945 roku – odkrywanie zapomnianych przepisów przywiezionych z różnych stron i regionalnych smaków.

Oprócz repertuaru muzycznego zespoły ludowe przywiozą unikalne potrawy ze swoich stron. W ramach festiwalu wyznaczona zostanie specjalna strefa kulinarna, gdzie w sobotę będą odbywały się prezentacje, degustacje oraz konkursy. Celem organizatorów jest stworzenie warunków do wymiany doświadczeń, przepisów oraz do integracji przy wspólnej biesiadzie, a także nagrodzenie i wyróżnienie najlepszego jadła. Dziedzictwo kulinarne tworzone jest w oparciu o własne tradycje, zarówno te dawne, jak i rodzące się współcześnie. Przenikanie się tych tradycji i wzbogacanie ich jest możliwe poprzez spotkanie i dialog.

Jednym z elementów segmentu kulinarnego będą dwa konkursy: Spośród przybyłych gości wyłonione zostanie jury, które będzie oceniało tradycyjne potrawy przywiezione/przygotowane przez zespoły oraz lokalne środowisko gastronomiczne. UWAGA! Aby zaprezentować przywieziony produkt kulinarny należy przygotować 7 porcji umożliwiających degustację jurorom, oraz ewentualnie większe ilość do wymiany i wspólnego biesiadowania.

Mieszkańcy i turyści będą mogli z kolei wziąć udział w konkursie na przygotowanie burgera rybnego (zapewnione zostanie zaplecze techniczne oraz produkty). Zachęcamy wszystkich chętnych do wzięcia udziału w konkursie i do podbicia serc i podniebienia jurorów wyjątkową kompozycją smaków. Prosimy już teraz o wysyłanie zgłoszeń na adres mailowy:

sekretariat@kadek-kamien.pl

lub zgłoszenia telefoniczne pod numerem 663 980 133.

Organizatorami części kulinarnej wydarzenia są Kamieński Dom Kultury, Ryby Zubowicz, Polskie Stowarzyszenie Osób z Upośledzeniem Umysłowym, Pistacchio Ice & Coffee, Centrum Słowian i Wikingów Wolin i Polski Związek Emerytów i Rencistów.

FWKL PLAKAT 2015 plakat-spotkania-web